Norsk

Velkommen til den svenske fotballklubben FC Kabel Åttio.


Du har nå nådd en av Sverige's beste klubbsider, med lange og underholdende kampreferater og massevis av statistikker og lesestoff om den lokale klubben FC Kabel Åttio fra byen Borås, som ligger ca. 70 kilometer fra Gøteborg. Under følger en introduksjon til en av Sveriges mest underholdende fotballklubber.

FC Kabel Åttio ble grunnlagt i 1979. Det finnes forskjellige meninger om den eksakte datoen - noen sier den 12 August, andre sier den 12 September, og noen sier det var på vårtiden.
Uansett når den faktiske datoen var, kom ideen om å starte en egen klubb blant ungdomsspillere fra en annen klubb, Mariedals IK, i løpet av en festtur til Gran Canaria. Denne turen varte fra den 26 Oktober til 3 November 1978. Mariedals IK er i dag verdenskjent som vertsklubben for verdens største innendørscup, kalt Mariedal Cup. Den nye klubben ble planlagt gjennom det følgende år, og klubbens første kamp ble spilt våren 1980.
Klubbens navn var opprinnelig FC Kabel 80 IF, men ble kjapt endret til FC Kabel Åttio. Grunnen til det er en godt bevart hemmelighet blant klubbens grunnleggere. Men det er nevneverdig at initialene FC betyr Fest Club, og ikke Fotball Club, og at Åttio er den svenske stavemåten for 80.
I begynnelsen konkurrerte FC Kabel Åttio i tre forskjellige idretter: fotball, innebandy og bowling. De siste 20 år har fotball vært den eneste idretten klubben har bedrevet.. Klubbens hjemmebane heter Ryda Sportfelt, som ligger nær elva Viskan i det nordvestlige Borås. Banen blir drevet av det offentlige, som betyr at den ofte blir dårlig behandlet. At klubbfargen er brun, har ingen politisk betydning. Historien om de brune skjortene er som følger:
I 1979 fikk to av klubbens ledere en veldig liten sum penger til å kjøpe skjorter og kortbukser til klubben. De gikk til sportsutstyrprodusenten Sportjohan i den lille bygda Olsfors nær Borås. De fant straks ut at de ikke hadde penger nok til å kjøpe moderne klær. Men i et hjørne av butikken fant de en gammel, stygg og ikke minst veldig billig brun kleskolleksjon. De kjøpte denne, og siden den gang har FC Kabel Åttio spilt i brune skjorter.
Du kan se den første klubbskjorta på denne websiden, ved å gå til "Bildgalleri" og så klikke på "Matchdräktscollage."
Klubbens kallenavn er "Brasilianerne fra Borås". Klubbsymbolet er også spesielt - det består av døra fra et utendørstoalett. Så vidt vi vet, så har ingen annen klubb i verden noe lignende. Du kan finne klubbsymbolet (i svart/hvitt) på denne nettsiden under " Föreningen" og så "Klubbmärke".
En annen spesiell ting med klubben er at alle styremedlemmene (unntatt en) har siden 1980 vært aktive spillere i klubben. Ve rekrutterer bare styremedlemmer fra våre egne lag. En annen spesiell ting som vi også er stolte over, er at alle arbeider gratis for klubben; manageren, trenerne, spillerne og styremedlemmene. Det frivillige arbeidet er det som holder klubben gående - vi hadde ikke hatt råd til å betalt noen lønn siden klubben er fattig.
Fra 1980 til 1985 gikk det første laget opp og ned blant syvende- og åttendedivisjon. Siden 1986 har FC Kabel Åttio, med ett års unntak, spilt i sjettedivisjon. I 2005 endte vi på femteplass.
Klubben har tre lag aktive i ligaen. Disse lagene er A-laget, B-laget og Old Boys. Det har også konkurrert et fjerde og femte lag i enkelte korte innedørsturneringer; kvinnelaget "de bruna bönorna"(de brune bønnene) og guttenes -19 juniorlag.
Vi har store planer for framtiden. Styrets visjon fra Desember 2002 var å starte et program som vil ta klubben til UEFA Champions League innen midtsesong 2028/2029. Denne visjonen inkluderer også at klubben innen 2028 skal ha bygd en egen arena med en kapasitet på 100 000 tilskuere.Denne arenean skal i så fall bygges på det nåværende "Ryda Sportfält". Elven Viskan skal naturlig integreres i konstruksjonen og renne under en av hovedseksjonene. Vi skal også ha vårt eget TV-selskap, "Kabelvisjonen", og et stort klubbhus med eget Spa. Akkurat nå har vi bare en liten garderobe og lager på Ryda Sportfält.
The club is famous all over Sweden because everything is done with a lot of humour and in a friendly way. FC Kabel Åttio is also known to be popular among referees and opponents.
Klubben er kjent i hele Sverige fordi alt er gjort med en stor del humor og med en vennskapelig tone. FC Kabel Åttio er også populære blant dommere og motstandere. Et godt eksempel er vår suksess i Mariedal Cup - verdens største inndendørsturnering for gutter under 19 i fotball. Våre lag spiller kun for å underholde publikum, og vi har alltid med oss massevis av supportere, mesteparten bestående av egne spillere, som skaper en god atmosfære under kampene ved å synge og bruke andre vokale ferdigheter. Noen ikke-vokale lyder kan også høres fra tid til annen.
Noen av klubbens nevneverdige supportere er de svenske proffspillerene Pontus og Alexander Farnerud, som nå spiller for Strasbourg i den franske ligaen. Brødrene er fra en annen del av Sverige, men fallt for FC Kabel Åttio etter å ha sett dem i Mariedal Cup.
Mesteparten av denne siden er på svensk, og det er massevis av fine bilder å se på.

Ikke nøl med å send oss et brev. Klubbens postadresse er:
FC Kabel Åttio
c/o Kjörnsberg
Saliviagången 4
507 52 BORÅS


© Henrik Malm och Johan Rydén

VÄLKOMMEN TILL FC KABEL ÅTTIO
FC Kabel Åttio är en fotbollsförening från Borås med fokus på social samvaro.

Vårt damlag, Bruna bönor, ingår 2023 för första året i ett samarbete med både Byttorps IF och Bergdalens IK. Laget spelar i division fyra. Tyvärr har vi för tillfället inget A-lag för herrar i seriespel. Vi tvingades dra ur de Bruna brassarna ur sexan sommaren 2020. Under många år hade vi även haft ett Squadra B på herrsidan. Veteranlaget spelade fram till 2010 i en P35-serie men är tyvärr vilande i väntan på föryngring.

Föreningen är annars historiskt sett mest känd för de bruna dräkterna och för våra juniorers många uppvisningar i Mariedal Cup.
SENASTE MATCHERNA
KOMMANDE MATCHER
 • 19 juni, 19:00
 • Bruna Bönor - Hemsjö IF
Senaste Krönikan
Johan Rydén

Julen är det bruna hoppets tid


Gräsplanerna på Ryda sportfält var närmast historiskt bra söndagen den 25 september 2016. Jag vet, för jag har haft Ryda som hemmaarena i drygt 30 år och vet hur planerna brukar se ut när det bara är...
Johan Rydén 2016-12-26
Kabel tränar
 • Bönor:

  Måndag, Borås Arena 2 19.00-20.30
 • Bönor:

  Tisdag, Byttorps IP 19.00-20.30
 • Bönor:

  Torsdag, Byttorps IP 19.00-20.30
Stöd kabel - Bli medlem!
Bli medlem
Huvudsponsorer

kabeltips2012

mobile site banner
loader
Stäng