Utedassets historia

Brunt utedass - symbolen för FC Kabel Åttio


FC Kabel Åttio är unikt på många sätt. Förutom att vi är landets enda bruna fotbollsförening är vi dessutom ensamma i idrottssverige om att ha ett utedass i klubbmärket.
Många tycker nog att utedasset är en riktig skitsymbol. De har rätt - och fel.
Det kan Kalle Bäck, historiker vid Linköpings Universitet, skriva under på. Han åker land och rike runt och föreläser om utedassets kulturella och sociala betydelse historiskt sett. Dessutom har han skrivit boken "Det svenska dasset - inte bara en skitsak". Boken beskrivs bäst som en studie av utedassets betydelse som forum för social kontakt och medborgarfostran.
Det är här FC Kabel Åttio kommer in i bilden. Vi är ju just en idrottsförening för social kontakt och medborgarfostran. Därmed torde det vara självklart varför vi valde att ha just ett utedass i vårt klubbmärke.
Vad är då ett utedass?
Som namnets båda delar avslöjar handlar det om en toalett som är placerad utomhus - friliggande från aktuell huvudbyggnad. Vanligt är att dasset är gjort av trä och dessutom saknar uppvärmning.
Utedass kallas även avträde, skithus eller hemlighus. Historiskt känns dasset igen på dess säregna doft - och genom att det oftast har ett utskuret hjärta på dörren. Kring det moderna utedasset är doften inte lika dominant. Två huvudskäl till det är tillgång till modern ventilation samt att man lärt sig strö kalk, torrströ eller liknande ämnen över skiten efter uträttat behov.
Dassdörren brukar förutom hjärta även vara utrustad med ett handtag och eventuellt någon form av låsanordning - typ hasp eller hake.
Ordet dass kommer från tyska språket, där det egentligen bara utgör bestämd artikel. Troligen är det substantivet das Haus (huset) som var basen för det svenska ordet dass.
Själva toaletten består oftast av en träbänk med ett, eller flera, runda hål i. Dass med flera hål fanns oftast på större gårdar, allt för att öka den sociala samvaron - samt att undvika köbildning... För att hålla tillbaka lukten fanns det dasslock på vissa utedass - fast långt ifrån alla.
Vana besökare av utedass vet att välskötta utedass är utrustade med:
1) Toalettpapper.
2) Någon form av möjlighet att tvätta sina händer.
3) Tidningar att njuta av när man gör sina behov.
4) Fönster med gardiner - och gärna fin utsikt.
5) Affischer, ofta med en bild av kungen eller kungafamiljen.
Vana besökare av utedass vet även att de flesta utedass inte är välskötta...
Så till utedassets sociala funktion. Eftersom folk förr i tiden ofta bodde många på liten yta var just dasset den plats där man kunde föra förtroliga samtal. Exempelvis kunde äkta makar diskutera familjeekonomi, ta viktiga beslut och lösa eventuella konflikter där, medan ungdomar sinsemellan fick lite ro att diskutera intressanta personer av motsatt kön.
Den senare biten har överlevt även till modernare dassmodeller. Det kan ju inte vara en slump att unga tjejer gärna går på krogtoaletten i grupp...

Utedasset var alltså platsen där man berättade hemligheter - och hade hemliga möten. Det är därför utedassen även kallas hemlighus - ett namn som även överförts på moderna toaletter.
Ett berömt exempel på hemliga möten som ofta skedde i utedass var på 1920-talet då journalisten Elise Ottesen-Jensen - sedermera grundare av RFSU - reste runt i Sverige och informerade kvinnor om preventivmedel.
Utedasset är förstås ingen renodlad svensk sak. Här följer en kort internationell genomgång:
- I Tyskland finns exempel på ringformiga utedass med flera skithål. Det handlar dels om en variant där folk sitter i mitten och tittar utåt, dels om en variant där man sitter längs väggen och tittar mot centrum. I de senare blev verkligen dasset ett slags möteslokal.
- I Indien och flera andra asiatiska länder ligger ofta utedasset i direkt anslutning till svinstian. Så var det även på vissa medeltida svenska gårdar. Fördelen är att grisarna får foder, nackdelen att de lätt drar på sig parasiter som binnikemaskar och trikiner. Parasiterna överförs senare till människorna om de äter upp grisarna.
- I amerikanska södern var utedass farliga platser eftersom lukten lockar till sig flugor, som i sin tur lockar till sig den för människor dödligt giftiga spindeln svarta änkan. Utedasset är alltså en del av svensk och internationell kultur. Förutom i FC Kabel Åttios klubbmärke är utedasset även bevarat i en känd dikt av Gustav Fröding.
Så här skrev han i diktsamlingen Gralstänk:
"Något är skönt ock i en lus ock i ett grönt blad bakom ett hemlighus"


På senare år har utedassen motarbetats på flera sätt. Bland annat infördes ett förbud mot deponering av brännbart och organiskt avfall den 1 januari 2005. Förbudet innebär att latrintunnor inte längre får lämnas på soptippar, utan ägaren får själv försöka kompostera innehållet.
Man får inte längre bygga utedass hur och var som helst. Miljöbalken säger att man är tvingad att ha tillstånd från den kommunala miljöförvaltningen innan man bygger dass. Bygglagarna säger att ett utedass är att betrakta som en friggebod. Det innebär att det kan krävas bygglov inom detaljplanlagt område.
Trots de försvårande lagarna har utedassen mött en ny vår på 2000-talet, mycket tack vare TV-programmet Sommartorpet med Ernst Kirchsteiger som programledare. Det har plötsligt blivit trendigt med små sommarbostäder och utedass.
Programmet Sommartorpet har varit hysteriskt populärt, fast inte hos alla. Så här skrev Aftonbladets kolumnist Johan Hakelius i juni 2005:
"Det är något med det här sommartorpandet som är outhärdligt. Något med detta monterande av gjutjärnskaminer som är analt.
Något med detta maniska korsordslösande i hängmattan som är hysteriskt. Något med denna kärlek till utedass som är... tja... perverst." Perverst? Jaja, med den uppfattningen är det ju lätt att förstå varför Fröding - och inte Hakelius - är en viktig del av det svenska kulturarvet.. Till sist får du här en länk där du kan testa dina kunskaper om olika typer av dass:
Utedass quiz
Lycka till!


© Johan Rydén

VÄLKOMMEN TILL FC KABEL ÅTTIO
FC Kabel Åttio är en fotbollsförening från Borås med fokus på social samvaro.

Vårt damlag, Bruna bönor, ingår 2023 för första året i ett samarbete med både Byttorps IF och Bergdalens IK. Laget spelar i division fyra. Tyvärr har vi för tillfället inget A-lag för herrar i seriespel. Vi tvingades dra ur de Bruna brassarna ur sexan sommaren 2020. Under många år hade vi även haft ett Squadra B på herrsidan. Veteranlaget spelade fram till 2010 i en P35-serie men är tyvärr vilande i väntan på föryngring.

Föreningen är annars historiskt sett mest känd för de bruna dräkterna och för våra juniorers många uppvisningar i Mariedal Cup.
SENASTE MATCHERNA
KOMMANDE MATCHER
 • 19 juni, 19:00
 • Bruna Bönor - Hemsjö IF
Senaste Krönikan
Johan Rydén

Julen är det bruna hoppets tid


Gräsplanerna på Ryda sportfält var närmast historiskt bra söndagen den 25 september 2016. Jag vet, för jag har haft Ryda som hemmaarena i drygt 30 år och vet hur planerna brukar se ut när det bara är...
Johan Rydén 2016-12-26
Kabel tränar
 • Bönor:

  Måndag, Borås Arena 2 19.00-20.30
 • Bönor:

  Tisdag, Byttorps IP 19.00-20.30
 • Bönor:

  Torsdag, Byttorps IP 19.00-20.30
Stöd kabel - Bli medlem!
Bli medlem
Huvudsponsorer

kabeltips2012

mobile site banner
loader
Stäng