Brun fotbollsvärld 2010

I mars 2007 gjorde vi här på kabelattio.com en genomgång av den bruna fotbollsvärlden.
Det har hänt mycket sedan dess, så här kommer en uppdatering. Klart är att huvudpunkten inte har ändrats, utan såvitt vi vet är vi fortfarande Sveriges enda bruna fotbollslag.
För man får fortfarande inga träffar som leder till svenska lag om man googlar bruna matchdräkter. Och inte heller fick vi något hugg när Aftonbladets sportmagasin S hade en frågelek där de eftersökte en färg, och på högsta poängen - fem - gav den här lätta ledtråden:
"FC Kabel Åttio från Borås hävdar att man är Sveriges enda klubb med denna färg."

Fast faktum är att vi varken hävdar - eller är - Sveriges enda klubb med brun färg. Vi hävdar att vi är Sveriges enda fotbollsklubb med brun färg. Men mer om det senare.
Först passar vi på att gratulera norska Mjöndalen IL och tyska FC St Pauli, som både fyller 100 år i år.
När vi ändå är inne på den tyska kultklubben FC St Pauli finns det flera saker att jubla över för oss älskare av brun fotboll. Dels förstås för att de åter har anslutit till den brunklädda fotbollsinternationalen. Det blev bara en säsong i svart (2006/07).
Dels också åt att de även i skrivande stund ligger på andra plats i 2.Bundesliga, och ser ut att vara på väg in i tysk fotbolls finrum igen.

Däremot beklagar vi att brittiska Sutton United övergivit sina breda bruna ränder och numera spelar i princip helt i gult. Några tunna bruna ränder på tröjorna, och en hyfsat bred på strumporna är enda kvarvarande spåren av en av våra tidigare bruna bröder.
Däremot har Sutton United en fotbollsskola i Gambia, och de spelar i den klassiska tröjan med breda brun-gula ränder, eller bärnsten och choklad som de själva säger.

Så till en brun fotbollsklubb i Norge, som vi missade i förra genomgången.
Florö SK, som spelar i norska division III, skall naturligtvis vara med i vår genomgång. Klubben har dessutom en stark ungdomssektion, där bland annat P15-laget spelade final i Gothia cup 2009.

Annars kan man snabbt konstatera att brunt har varit en modefärg de senaste åren. Coventry City firade sitt 125-årsjubileum genom att avsluta säsongen 08/09 genom att spela i en läckert brun dress hemma mot Watford. De hade hämtat inspiration från klubbens bortaställ från 1978/79 "The egg-timer strip" som anses vara ett av det fulaste matchställen någonsin i engelsk fotboll.
Klubbens marknadschef Nathan Kosky förklarade på den fina hemsidan footballshirtculture.com varför de ville fira i brunt:
"Vi tänkte göra något speciellt vid vår sista hemmamatch på vår 125:e säsong, och då föreslogs att spelarna skulle bära några riktiga kultdräkter från klubbens historia. Och när folk pratar om fotbollsdräkter som blivit kult så tillhör ju klubbens bruna tröjor från 1970-talet de mest omtalade någonsin i engelsk fotboll. Och jag har fått frågan om vi skall släppa ett nytt brunt ställ ända sedan min första dag på jobbet, så jag är säker på att fansen kommer att vara ivriga att köpa varsin egen brun tröja."

Mängder av andra klubbar har tagit fram reservställ i brunt de senaste åren. Bland annat danska Ålborg, som spelade i helbrunt i bortamötet med Celtic i Champions League i mitten av september 2008. Det blev förstås en jätteframgång - Ålborg tog med sig en fin poäng hem från svårspelade Parkhead.
Bland danska lag har även Bröndby kört med ett brunt reservställ i flera säsonger - dock ej årets. Bland annat spelade Samuel Holmén på Borås Arena i brunt härom året. Det får han gärna komma tillbaka och göra igen - fast i vår outfit.

Säsongen 2007/08 hade Bury FC ett brunt reservställ. 2008/09 spelade Club Brügge vid ett antal tillfällen i ett brunt cupställ som en del i 40-årsfirandet av Pumas klassiska sko King. Utöver det hade Inter vita tröjor med bruna inslag samt bruna shorts i sitt reservsställ samma säsong.
Och när vi ändå är i Italien så hade de regerande världsmästarna vita målvaktströjor som kombinerades med bruna strumpor och bruna byxor i 2009 års Confederations cup.
Nu säsongen 2009/10 har franska Lorient ett brunt ställ med ljusblå inslag som man använder i alla sina träningsmatcher.
Vi var nyss inne på bruna målvaktströjor. Mocambiques landslagsmålvakt Joao Rafael Kapango spelade i en läcker sådan under Afrikanska mästerskapet 2010.
Och det var inte det enda bruna inslaget i det mästerskapet. Arrangörslandet Angola hade visat den goda smaken att förse uppvärmande avbytare i läckert bruna västar under hela mästerskapet. Trevligt.
Just på den afrikanska kontinenten fanns kanske tidernas mest framgångsrika bruna klubb. Enligt uppgift skulle nämligen det numera nedlagda nigerianska storlaget Stationary Stores Lagos - som var i afrikansk Champions Leaguefinal 1993 - ha spelat i brunt, men www.kabelattio.com har inte hittat något som styrker de uppgifterna.
De dräkter vi sett ser mer ut att vara lila.
En härlig nyhet i FC Kabel Åttio sedan förra genomgången av den bruna fotbollsvärlden är våra Bruna bönor. Det visar sig att det finns Bruna bönor i Norge, där FK Örn-Horten har ett damlag.
I övrigt har vi faktiskt inte hittat någon mer brun klubb med damlag, även om Mjöndalen har börjat med flicklag, och säkert snart har mogna bönor också. För övrigt är man en mångsektionsförening, och har bönor i exempelvis handboll, gymnastik och skidåkning.
Även Mo IL har unga bönor.
I Sverige finns det ett par bruna korplag. Damlaget Hoyzer Girls i Stockholm får vara med i den här genomgången eftersom de har en makalöst välsorterad souvenirshop - väl värd ett besök.

Nu skall den här texten egentligen bara hamna om bruna fotbollslag. Men det blir en liten utvikning om bruna amerikanska och australiska fotbollslag.
För i den amerikanska ligan NFL finns Cleveland Browns ett härlig brunt gäng, även om de ibland tappar stinget och spelar i vitt eller orange.
Även Denver Broncos hade ursprungligen ett stort brunt inslag i sina dräkter. Det handlade om gula tröjor med bruna siffror på, och bruna byxor till det. Just en sådan retro-dress körde laget med i matchen mot New England Patriots den 11 oktober 2009.
Även i den australiska fotbollen (Aussie Rules) är brunt en gångbar färg. I AFL spelar Hawthorne Hawks i brungul-randigt.

Dessutom kan vi inte undgå att berätta om en riktigt klassisk svensk förening, som har vit-bruna dräkter. Vi är alltså inte den enda föreningen i Sverige med bruna dräkter. Men den klassiska Stockholmsklubben
Matteuspojkarna (bildad 1915) har numera inget fotbollslag, utan det är bara handboll och bowling på programmet.
Matteuspojkarna, som kallas MP, var på 1930-50-talen en av Stockholms och Sveriges ledande idrottsklubbar. 1948 föll laget bland annat i SM-finalen i ishockey. I klubbens vit-bruna ishockeylag spelade bland annat legenden Rolle Stoltz, blivande landslagsspelaren Karl-Erik Fürst och mångårige förbundskaptenen Arne Strömberg. 1958 var senaste året man spelade i högst hockeyserien.
Noterbart är dock att den första sportsändningen någonsin i SVT var en DM-final i ishockey i Stockholm under början av 1950-talet mellan Djurgården och just Matteuspojkarna. Tyvärr fanns inte färg-tv på den tiden, så tittarna fick gissa hur bruna MP:s dräkter var.
Numera är MP alltså en ren handbollsklubb. Där har man också varit framgångsrik. MP tog SM-silver utomhus 1965, och guld två år senare. Just 1967 kom MP dessutom femma i elitserien inomhus. 1969 åkte MP ur elitserien, och nu spelar man i division II.

VÄLKOMMEN TILL FC KABEL ÅTTIO
FC Kabel Åttio är en fotbollsförening från Borås med fokus på social samvaro.

Vårt damlag, Bruna bönor, ingår 2022 för första året i ett samarbete med både Borås AIK och Byttorps IF. Laget spelar i division fyra. Tyvärr har vi för tillfället inget A-lag för herrar i seriespel. Vi tvingades dra ur de Bruna brassarna ur sexan sommaren 2020. Under många år hade vi även haft ett Squadra B på herrsidan, men det vilar också i väntan på spelarpåfyllning. Veteranlaget spelade fram till 2010 i en P35-serie men är tyvärr vilande i väntan på föryngring.

Föreningen är annars historiskt sett mest känd för de bruna dräkterna och för våra juniorers många uppvisningar i Mariedal Cup.
SENASTE MATCHERNA
KOMMANDE MATCHER
 • 28 mars, 19:00
 • Hyssna IF - Bruna Bönor
Senaste Krönikan
Johan Rydén

Julen är det bruna hoppets tid


Gräsplanerna på Ryda sportfält var närmast historiskt bra söndagen den 25 september 2016. Jag vet, för jag har haft Ryda som hemmaarena i drygt 30 år och vet hur planerna brukar se ut när det bara är...
Johan Rydén 2016-12-26
Kabel tränar
 • Bönor:

  Onsdag, futsal, Erikslundshallen 20.00-21.30
 • Bönor:

  Söndag, futsal, Hestrahallen 17.30-19.00
 • Bönor:

  Just nu har vi ingen uteträning
Stöd kabel - Bli medlem!
Bli medlem
Huvudsponsorer

kabeltips2012

mobile site banner
loader
Stäng